Značaj upotrebe kuhinjske soli - Curman, Liza (Array, 2019)
Kuhinjska sol ima važnu ulogu u formiranju okusa i teksture hrane te u osiguranju njezine mikrobiološke stabilnosti. Sol je jedan od najstarijih konzervansa koji se upotrebljava u prehrambenoj industriji, a konzerviranje solju smatra se kemijskim postupkom kojim se postiže dehidracija hrane. Prekomjeran unos kuhinjske soli jedan je od najvažnijih čimbenika koji značajno narušava ljudsko zdravlje. Uobičajen unos soli, što znači i unosi natrija, visok je u razvijenim zemljama i premašuje količine potrebne za normalno funkcioniranje organizma. Procjenjuje se da je u Hrvatskoj prosječan dnevni unos soli od 12-16 g, dok je preporuka Svjetske zdravstvene organizacije do 5 g.