Procjena dobrobiti ličke pramenke na farmi GEA-COM d.o.o - Mikuš, Tomislav (Array, 2019)
U svijetu se uzgaja preko milijardu ovaca, a većina se njih drži u ekstenzivnim uvjetima, odnosno provode barem dio godine na pašnjacima bez posebno bliskog kontakta s ljudima. Dobrobit ovaca od iznimnog je značaja za kvalitetu njihovog mesa te je stoga vrlo važno procijeniti dobrobit tijekom proizvodnje pouzdanim i lako provedivim metodama. U ovom je radu dobrobit ovaca procijenjena uz pomoć mobilne aplikacije AWIN protokola za procjenu dobrobiti ovaca na farmi tvrtke GEA-COM d.o.o. te je prikazano nekoliko pokazatelja dobrobiti temeljenih na životinjama. Tijekom razdoblja istraživanja dobrobit ovaca u navedenom uzgoju poboljšavala se, a glavni su razlozi tome promjene u načinu držanja i hranidbe ovaca (puštanje na ispašu i dodatak koncentrata) koji su doveli do više razine dobrobiti pojedinačnih životinja, a posljedično i cijelog stada.