The belt-buckle with Bacchus from "Romuliana" Pojasna kopča s Bakhom iz "Romuliane" - Guštin, Mitja; Maras, Marko, prevoditelj (2019)
The article deals with two extraordinary gilded silver belt buckles with mythological scenes representing Bacchus, Pan, and a Maenad, reportedly found in the surroundings of Zaječar, most likely in the area of the Roman centre of ROMULIANA. The belt buckles have an excellent parallel from somewhere in “Asia Minor” with scenes of Apollo and Daphne, as well as hunting scenes, perhaps displaying Bellerophon and Chimera. Both belt buckles were associated with the highest military rank of Late Roman society, and probably produced in eastern workshops, perhaps in Constantinople. The presence of both belt buckles confirms the prominent role of this eastern part of the Roman Empire, and of Romuliana, in the period around 400 AD.
Predmet ovoga rada su dvije iznimne pozlaćene srebrne pojasne kopče s mitološkim prizorima Bakha, Pana i jedne menade, koje su navodno pronađene u okolici Zaječara, najvjerojatnije u području rimskoga središta ROMULIANA. Izvrsna usporedba za kopču dolazi odnekle iz „Male Azije”, s prizorima Apolona i Dafne, kao i lovačkim prizorima koji možda prikazuju Belerofonta i Himeru. Obje su kopče bile vezane uz najviše vojne činove u kasnoantičkom društvu, a vjerojatno su proizvedene u istočnim radionicama, možda u Konstantinopolu. Prisutnost obje kopče potvrđuje istaknutu ulogu tog istočnoga dijela Rimskoga Carstva, kao i Romuliane, u razdoblju oko 400. godine.
Bibliografske bilješke uz tekst ; bibliografija: 13 jed.
Summary ; Sažetak.
Tekst usporedno na engl. i hrv. jeziku.
Keywords: Arheološki nalazi -- Pojasna kopča -- Mitološki prizori; Kasna antika; Romuliana -- Zaječar -- Srbija