Mustjerska industrija špilje Veternice : The Mousterian industry of Veternica Cave - Banda, Marko (Array, 2019)
Špilja Veternica nalazište je srednjega paleolitika na jugozapadnome dijelu planine Medvednice u Hrvatskoj. Nalazište je od 1951. do 1955. i 1971. godine istraživano i u njemu su prikupljene stotine kamenih izrađevina mustjerske kulture. Ovaj rad donosi litičku analizu tih izrađevina i, usprkos pomiješanim nalazima iz više slojeva, važne podatke o tehnologiji, tipologiji i korištenju sirovina. Na temelju dobivenih rezultata i usporedbe s drugim nalazištima u susjednim prostorima, srednjopaleolitička industrija Veternica smještena je u kronološki i kulturni okvir.