Mustjerska industrija špilje Veternice The Mousterian industry of Veternica Cave - Banda, Marko; Karavanić, Ivor (2019)
Špilja Veternica nalazište je srednjega paleolitika na jugozapadnome dijelu planine Medvednice u Hrvatskoj. Nalazište je od 1951. do 1955. i 1971. godine istraživano i u njemu su prikupljene stotine kamenih izrađevina mustjerske kulture. Ovaj rad donosi litičku analizu tih izrađevina i, usprkos pomiješanim nalazima iz više slojeva, važne podatke o tehnologiji, tipologiji i korištenju sirovina. Na temelju dobivenih rezultata i usporedbe s drugim nalazištima u susjednim prostorima, srednjopaleolitička industrija Veternica smještena je u kronološki i kulturni okvir.
Veternica Cave is a Middle Paleolithic site located on the southwestern part of Medvednica Mountain, Croatia. From 1951 to 1955 and in 1971 the site was excavated and hundreds of stone artefacts of the Mousterian culture were collected. This paper presents a lithic analysis of these artefacts and, in spite of mixed finds from multiple layers, gives important data on technology, typology and raw material use. Based on the results and the comparison with other sites in the neighbouring regions, the Middle Paleolithic industry of Veternica is placed in a chronological and cultural framework.
Bibliografija: str. 32-33.
Sažetak ; Summary.
Tekst usporedno na hrv. i engl. jeziku.
Keywords: Arheološka istraživanja -- Mustjerska kultura -- Tehnologija -- Tipologija -- Sirovine; Paleolitik -- Srednji paleolitik; Špilja Veternica