Kriteriji kvalitete biljnog materijala i eteričnog ulja primorskog smilja (Helichrysum italicum (Roth.) G. Don) - Peršić, Martina (Array, 2019)
Primorsko smilje (Helichrysum italicum (Roth.) G. Don) kserofitna je biljna vrsta prirodno prisutna u divljoj populaciji na području Mediterana, na krševitim i sušnim terenima. Još od davnina smilje je poznato kao ‘’biljka koja ne vene’’ i veoma je cijenjeno zbog svoje široke primjene u narodnoj medicini. Antimikrobno, antivirusno, protuupalno, antioksidativno, regenerativno, insekticidno i repelentno djelovanje eteričnog ulja i hidrolata tema je brojnih istraživanja posljednjeg desetljeća. Upravo kemijski sastav eteričnog ulja i karakteristike biljnog materijala imaju direktan utjecaj na cijenu otkupa smilja. U istraživanju je provedeno anketiranje proizvođača i otkupljivača smilja i prikupljene informacije o kriterijima kvalitete biljnog materijala i eteričnog ulja smilja. Prikupljeni podaci pokazali su da su osnovni kriteriji kvalitete biljnog materijala kontrolirani uvjeti uzgoja, a glavni parametri kvalitete eteričnog ulja kemijski sastav, odnosno udio α-pinena i neril acetata.