Problem parkiranja u centru Grada Krka s prijedlozima varijantnih rješenja - Pilepić, Damir (Array, 2019)
U radu je prikazana problematika parkiranja u Gradu Krku. Povećanje broja vozila na cestama ima za posljedicu smještaj odnosno parkiranje vozila. Taj problem najviše se odražava u velikim gradovima i gradovima smještenim na obali u kojima se za vrijeme ljetnih mjeseci povećava populacija u vidu turista koji dolaze u velikom broju. Grad Krk predstavlja jedno od najznačajnijih turističkih odredišta istoimenog otoka i kao takvo privlači sve veći broj turista na svojem području. Porast broja vozila koja ulaze u sam centar grada u potrazi za parkirnim mjestom, pogotovo u ljetnim mjesecima, rezultira prometnim zagušenjem, što ima za posljedicu onečišćenje zraka vozilima koja proizvode ispušne plinove, a porast buke negativno utječe i na lokalno stanovništvo. Za rješavanje problematike parkiranja u Gradu Krku predlažu se tri varijante kojima se povećavaju parkirališni kapaciteti za parkiranje vozila u centru grada. U navedenim varijantama garažno-parkirni objekt predstavlja glavni predmet rješavanja problema parkiranja, gdje se uz izgradnju navedenog objekta i uklanjanjem postojećih parkirnih mjesta povećavaju parkirališni kapaciteti. Cilj rada je da se kroz predložene varijante rješenja prikažu pozitivni učinci rješavanja problema parkiranja u Gradu Krku koje se očituje u rasterećenju prometnica u samom centru grada od vozila koja su u potrazi za parkirnim mjestima. Posljedica je smanjenje prometnih zagušenja, a time se smanjuje i onečišćenje zraka i utjecaj buke na lokalni okoliš, što ima pozitivne učinke na kvalitetu života za lokalno stanovništvo. Svrha rada je prikazati problematiku parkiranja jednog grada i način na koji se navedeni problem može riješiti, uzevši u obzir raspoloživi prostor i pravila odvijanja prometnih tokova na području grada