Šezdeset godina kontinuiranog rada učeničke zadruge u Osnovnoj školi "Ivan Filipović" u Velikoj Kopanici 1957.-2017. - Munjiza, Emerik; Munjiza, Ivan (2020)
Autori su istražili i prikazali šezdesetogodišnji kontinuirani rad učeničke zadruge u Osnovnoj školi „Ivan Filipović“ u Velikoj Kopanici. Rad navedene zadruge analiziran je iu kontekstu suvremenog pokreta učeničkog zadrugarstva Hrvatske poslije Drugog svjetskog rata. Rad je strukturiran u tri sadržajne cjeline. U prvoj cjelini raspravlja se o općem i nacionalnom pokretu učeničkog zadrugarstva. U drugoj cjelini analizira se rad navedene školske zadruge između 1957. i 1974. godine. Rad te učeničke zadruge između 1975. i 2017. godine prikazan je u trećoj cjelini.Dosezi, uspjesi pa i ograničenja analizirani su unutar sljedećih sadržajnih kategorija: Opći razvojni put zadruge, Rad u sekcijama i materijalna proizvodnja, Ostali oblici rada u učeničkoj zadruzi, Ustroj učeničke zadruge i motivacijski oblici, Smotre, susreti, posjete i priznanja. Nepobitno je utvrđeno da je ova učenička zadruga u kontinuitetu ispunjavala bitnu odrednicu učeničke zadruge proizvodno-tržišnu orijentaciju. Proizvodno-tržišna orijentacija realizirana je na realnom i lokalnom ugovornom tržištu. Istovremeno ta učenička zadruga permanentno je bila otvorena za školsko-nastavne inovacije. U okviru zadruge realiziran je društveno-korisni i proizvodni rad kao i tečajni oblici nastave koji se odnose na poljoprivrednu proizvodnju. Ustrojstvo zadruge i motivacijski oblici osiguravali su potreban učenički interes za rad u njoj, a često puta i više od toga. Istraživanje se temelji na relevantnoj literaturi i na izvornoj arhivskoj školskoj dokumentaciji i dokumentaciji učeničke zadruge. U suvremenoj školskoj i kurikularnoj reformi trebalo bi ozbiljno razmisliti i o mogućnostima koje pruža učenička zadruga u uvođenju života u školu, pripremanju učenika za stvarni život, povezivanju teorije i prakse i različitih mogućnosti u realizaciji izvanučioničke nastave.
The authors have researched and shown the continued work of school copereative in „Ivan Filipović“ primary school Velika Kopanica in the last sixty years. The work has been analysed within the contemporary movement of school cooperative movement of Croatia after the World War II. The work consists of three parts: The general and national cooperative movement is discussed in the first part. The work of this school cooperative between 1957 and 1974 is discussed in the second part. The third part describes the work between 1975 and 2017. Ranges, successes and even restrictions have been analysed within several content-related cathegories: Thre development of this school cooperative in general; Work in sections and material production, The other types of work in school cooperative, The Constitution of school cooperative and motivational patterns, Reviews, encounters, visits and acknoweldgements. It is irrefutably confirmed that this school cooperative has fulffiled a very important guideline of school cooperative –orientation towards production and market. This type of orientation was realised on a real and local contractual market. At the same time, this school cooperative was permanently opened to teaching innovations. Public work and production as well as teaching courses in agricultural production were realised within it. The cooperative construction and motivational forms ensured the interest of students necessary to work in it, and many times even more. This research is based on relevant and original literature from the school archive as well as the literature of the school cooperative. Contemporary school and curricular reforms should seriously consider the possibilities that school cooperative could give a lot in preparing students for real life and connection of theory and practice in various possibilites of outdoor classes’ realisition.
Die Autoren haben die sechzig Jahre lange und fortlaufende Arbeit der Schülergenossenschaft in der Schule „Ivan Filipović“ in Velika Kopanica untersucht und dargestellt. Die Arbeit dieser Genossenschaft wurde im Kontext der gegenwärtigen Bewegung von Schülergenossenschaften in Kroatien nach dem Zweiten Weltkrieg analysiert und in drei inhaltliche Einheiten strukturiert dargestellt. Der erste Teil bespricht die allgemeine und nationale Bewegung der Schülergenossenschaften. Im zweiten Teil wird die Arbeit der ausgewählten Schülergenossenschaft zwischen 1957 und 1974 analysiert während im dritten Teil die Jahre zwischen 1975 und 2017 besprochen werden. Die Leistungen, Erfolge, aber auch Einschränkungen wurden innerhalb der folgenden inhaltlichen Kategorien analysiert: allgemeiner Entwicklungsweg der Genossenschaft, Arbeit in den AGs und materielle Produktion, andere Arbeitsformen in der Schülergenossenschaft, die Struktur der Genossenschaft und Motivationsformen, Feste, Begegnungen, Besuche und Anerkennungen. Es konnte unwiderlegbar festgestellt werden, dass diese Schülergenossenschaft kontinuierlich produktions- und marktorientiert war und dass diese Orientierung auf dem realen und lokalen Vertragsmarkt verwirklicht wurde. Gleichzeitig war die Schülergenossenschaft ständig offen für Innovationen im Bereich Bildung und Unterricht. Im Rahmen ihrer Arbeit wurde gemeinnützige Arbeit und Produktion erfüllt, ebenso wie Kurse im Bereich landwirtschaftlicher Produktion durchgeführt. Die Struktur der Genossenschaft und die Motivationsformen haben das nötige Interesse für die Schülerbeteiligung geliefert, und oftmals noch viel mehr. Die Untersuchung gründet auf der relevanten Forschungsliteratur und den originellen Schulunterlagen aus dem Schul- und Genossenschaftsarchiv.
Bilješke uz tekst.
Bibliografija i izvori: str. 224-225.
Sažetak ; Summary ; Zusammenfassung.
Keywords: Učeničke zadruge -- Proizvodno-tržišna orijentacija -- Ustrojstvo -- Motivacijski oblici -- Povijesni prikaz; 1957.-2017.; Velika Kopanica