Javno znanje o tuberkulozi i djelovanje Društva za suzbijanje tuberkuloze u Splitu (1918-1941) - Kuić, Ivanka (Array, 2020)
Tuberkuloza je bila velik zdravstveni problem u Splitu između dvaju svjetskih ratova (1918–1941). U zdravstvenom prosvjećivanju, kao jednoj od preventivnih metoda liječenja te opake bolesti na tragu Štamparovih socijalno-medicinskih ideja, razbijanju predrasuda i senzibiliziranju javnosti za suočavanje s posljedicama bolesti, važnu su ulogu imale znanstvene publikacije, časopisi i lokalne novine. U radu se uspostavlja kontinuitet stvaranja zabilježenoga javnoga znanja, s posebnim osvrtom na ulogu masovnih medija: Novoga doba, važnoga političko-informativnoga dnevnika koji je izlazio od 1918. do 22. travnja 1941., i Jadranskoga dnevnika, koji je izlazio između 1934. i 1938. Oba su dnevnika uspješno obavljala društvenu funkciju informiranja, oblikovanja javnoga mišljenja i širenja znanja, prenoseći svu složenost i nužnost modernizacijskih praksi koje su mijenjale Split i činile ga modernim gradom. Jedna od tih modernizacijskih praksi bila je i borba s tuberkulozom kao ozbiljnim socijalno-medicinskim problemom.