Refleksija Štamparove javno-zdravstvene djelatnosti na području Slavonskoga Broda - Čeović, Stjepan (Array, 2020)
Aktivnost javnozdravstvene službe u Slavonskom Brodu započinje već u vrijeme Vojne granice, kada je organiziran sanitarni kordon i karantena da bi se spriječilo prenošenje opasnih zaraznih bolesti preko Save. Ipak, razvijenija preventivna djelatnost slijedila je u vrijeme djelovanja Andrije Štampara, jer se osniva Školska poliklinika, održavaju javnozdravstvena predavanja, započinje rad Antituberkuloznoga dispanzera, Ambulante protiv veneričnih bolesti te Stanice protiv bjesnoće. Velik je napredak učinjen 1946. godine osnivanjem Sanitarno-epidemiološke stanice kao zasebne institucije. Pokazala se vrlo uspješnom u suzbijanju poslijeratne epidemije trbušnoga tifusa, eradikaciji malarije i uvođenju masovnoga cijepljenja protiv dječjih zaraznih bolesti. Kroz četrdesetgodišnje razdoblje, u okviru Medicinskoga centra slijedila je izvjesna stagnacija, napose u usporedbi s velikim progresom kliničkih i dijagnostičkih grana medicine. Osnivanjem Županijskog zavoda za javno zdravstvo 1994. godine preventivna djelatnost doživljava znatni razvitak. To se posebno odnosi na praćenje i suzbijanje kroničnih degenerativnih bolesti, malignih tumora, zaštitu školske djece i mladeži, kao i na osvješćivanje sve češće prisutne bolesti ovisnosti u mladoj populaciji.