Izjave stranaka i priznanja činjenica u postupku proglašenja ništavosti ženidbe - Džinić, Marija (Array, 2019)
U redovitom postupku proglašenja ništavosti ženidbe izjave i priznanja stranaka prvi su i temeljni dokaz utvrđivanja (ne)valjanosti sklopljene ženidbe. Aktualni Zakonik kanonskog prava u kann. 1530-1538 i kan. 1679 donosi odredbe o izjavama i priznanju stranaka te njihovoj valutaciji u svojstvu dokaznog materijala. Kako bi se što preciznije ukazalo na važnost izjava stranaka, a koje su novu dimenziju poprimile m. p. Mitis Iudex Dominus Iesus, tema je obuhvaćena u širem kontekstu. U prvome dijelu članka tumači se iter ispitivanja stranaka, odnosno svrha njihova ispitivanja; ovlasti i dužnosti suca preslušatelja; način ispitivanja; dužnosti stranaka s obzirom na sudjelovanje te obvezu odgovaranja uz predviđenu mogućnost odbijanja odgovora. Drugi dio članka analizira sudsko i izvansudsko priznanje, dokaznu vrijednost izjava i priznanja te praksu Rimske rote s obzirom na problematiku. Zaključni dio posvećen je promjeni nastaloj reformom kanonskoga postupka proglašenja ništavosti ženidbe, proglašene m. p. Mitis Iudex Dominus Iesus, 2015. godine.