Nacrt ekološke duhovnosti prema enciklici Laudato sì pape Franje - Parlov, Mladen (2019)
Na tragu enciklike pape Franje Laudato sì, koja govori o brizi za Zemlju kao zajednički dom svih ljudi, autor nudi nacrt ekološke duhovnosti. Početak ispravne ekološke duhovnosti je ekološko obraćenje, koje nije drugo doli obnovljena svijest kako se iz naše vjere i susreta s Isusom Kristom treba mijenjati i naš odnos prema svijetu koji nas okružuje. Ekološko obraćenje treba pomoći vjernicima da iznova i na ispravan način razviju svijest o vlastitoj stvorenosti, o vlastitoj uronjenosti u svijet stvorenja s kojima su međusobno povezani. Ispravan ekološki stav dovest će do nutarnje ravnoteže u samom čovjeku, do solidarne ravnoteže s drugima, do prirodne ravnoteže sa svim živim bićima te do duhovne ravnoteže s Bogom. Ekološka svijest može pomoći ne samo očuvanju okoliša, što se nameće kao jedan od temeljnih ciljeva, nego i do promjene ponašanja koja može podići kvalitetu življenja, kako pojedinca tako i obitelji. Ekološka duhovnost na nov način shvaća i živi sakramente, kao sredstva spasenja i posvećenja, budući da se u sakramentima Bog služi vidljivom materijom kako bi priopćio svoju (nevidljivu) milost. Ekoduhovnost poziva na odgoj i usvajanje novih stavova u životu suvremenih kršćana, koji im trebaju pomoći na ispravan način odnositi se prema stvorenom svijetu.
In the wake of the Pope Francis' encyclical Laudato sì which talks about the Earth as a common home of all people, the author offers a draft of ecological spirituality. The beginning of true eco-spirituality is ecological conversion, which is nothing else but a renewed consciousness that from our faith and encounter with Jesus Christ we also ought to change our relationship with the world around us. Ecological conversion should help the faithful to repeatedly and correctly develop their awareness of having been created, of their own immersion into the world of creatures with which they are interconnected. Correct ecological attitude leads to internal balance of the man himself, to solidarity with others, to natural balance of all living beings and to spiritual balance with God. Ecological awareness can help not only to preserve the environment, which is one of the basic goals, but also to change the way of behaviour, which can raise the quality of life of both the individual and the family. Ecological spirituality understands and lives the sacraments in a new way, as a means of salvation and sanctification, because in the sacraments God uses the visible matter in order to communicate his (invisible) grace. Eco-spirituality calls for upbringing and adopting new attitudes in the lives of contemporary Christians which need to help them to properly treat the created world.
Bibliografske bilješke uz tekst.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Enciklika Laudato sì; Ekološka duhovnost; Papa Franjo -- Franciscus, papa