Optimization of high intensity ultrasound treatment of proso millet bran to improve physical and nutritional quality - Čukelj, Nikolina; Voučko, Bojana; Novotni, Dubravka; Drakula, Saša; Gudelj, Anamarija; Dujmić, Filip; Ćurić, Duška (2019)
Millet is an unexploited cereal with potential in the food industry due to its nutritional value and resistance to harsh climate conditions. Nutritious millet byproducts have a potential application in the development of functional cereal products, but require processing in order to improve their physical and nutritional quality. Therefore, we investigated high intensity ultrasound as a pretreatment to increase the amount of freely available bioactives from proso millet bran. We also analysed the effect of high intensity ultrasound on enzymatic browning, water retention and protein digestibility, which are crucial for the utilization in the bakery and pasta industry. A 15 % millet bran suspension in water was treated with 400-W ultrasound probe for 5, 12.5 or 20 min, with the 60, 80 or 100 % amplitude. High intensity ultrasound treatment with 80 % amplitude for 12.5 min improved most significantly the nutritive value.
Proso je nedovoljno iskorištena žitarica, s obzirom na njegovu hranjivu vrijednost i otpornost na nepovoljne klimatske uvjete. Hranjivi nusproizvodi meljave prosa mogu se upotrijebiti kao sirovine za dobivanje obogaćenih proizvoda od žitarica, no to zahtijeva prethodnu obradu radi poboljšanja fizikalnih svojstava i prehrambene vrijednosti. Stoga smo ispitali mogućnost primjene ultrazvuka visokog intenziteta za prethodnu obradu prosa radi povećanja udjela bioaktivnih sastojaka. Osim toga, ispitali smo utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na enzimsko posmeđivanje, sposobnost upijanja vode, te probavljivost proteina prosa, važnih za uporabu posija u pekarskoj i tjesteničarskoj industriji. Ultrazvučnom sondom od 400 W tretirana je 15 %-tna suspenzija prosenih posija u vodi tijekom 5, 12,5 i 20 minuta pri amplitudi od 60, 80 i 100 %. Tretman prosenih posija ultrazvukom visokog intenziteta tijekom 12,5 minuta pri amplitudi od 80 % imao je najveći utjecaj na nutritivnu vrijednost, te je uzrokovao povećanje antioksidacijske aktivnosti mjerene FRAP testom za 15 % (p<0,05) i udjela slobodnih ukupnih fenolnih spojeva za 16 % (p<0,05). Utjecaj ultrazvuka na povećanje udjela vlakana topljivih u vodi ali netopljivih u etanolu bio je vidljiv samo nakon obrade pri amplitudi od 100 % tijekom 20 minuta, te je ono iznosilo 38 %.
Bibliografija: 44 jed.
Summary ; Sažetak.
Keywords: Proso -- Antioksidacijska aktivnost -- Ultrazvuk visokog intenziteta -- Hranjive vrijednosti -- Fizikalna svojstva