Odnos jugoslavenskoga i albanskoga komunističkog vrha od kraja Drugoga svjetskog rata do prekida odnosa (1945. - 1948.) - Suljagić, Boris (Array, 2019)
Članak se bavi temom odnosa vrha jugoslavenske i albanske komunističke partije od kraja Drugoga svjetskog rata do prekida odnosa sredinom 1948. godine. Do proljeća 1947. odnosi dviju partija poticali su razvoj gospodarske i vojne suradnje dviju zemalja. Ipak, patronat vrha Komunističke partije Jugoslavije nad Komunističkom partijom Albanije i samom Albanijom bio je prevelik za dio albanskoga rukovodstva. Kada je jugoslavenski vrh u proljeće 1947. odbio albanski gospodarski plan, odnosi su se počeli znatnije pogoršavati, što se sve više prenosilo i na odnose između Albanaca i Jugoslavena na radu u toj zemlji. Sovjetski Savez intervenirao je kada je Federativna Narodna Republika Jugoslavija htjela poslati divizije u Albaniju za zaštitu njezinih južnih granica s Grčkom. Do tada su (početkom 1948.) gospodarski odnosi dviju zemalja već pretrpjeli znatnu štetu. No, najveća šteta nastala je u odnosima među dvjema partijama i među ljudima. Međunarodni sukob Federativne Narodne Republike Jugoslavije i Sovjetskoga Saveza potaknut Rezolucijom Informbiroa bio je tako samo katalizator prekida već ozbiljno narušenih odnosa.