Hrvati u Brazilu kao nevidljivo iseljeništvo - Puh, Milan (Array, 2019)
U članku se obrađuje iseljenička zajednica u Brazilu pridošla iz Hrvatske, koja do sada nije bila sustavno istraživana, pa se smatra gotovo nepostojećom, tj. nevidljivom. Razlozi „nevidljivosti” te zajednice u Hrvatskoj, osobito njezinoj akademskoj zajednici, prepoznati su u pretpostavci da je Brazil bio često „odlagalište” nepoželjnih skupina iseljenika. Da bi se potkrijepila ta pretpostavka i opisalo mehanizme koji su doprinijeli toj nevidljivosti, u sažetom je obliku prikazan proces useljavanja u tri faze: do 1918., između dva svjetska rata i nakon 1945., s osvrtom na glavna povijesna događanja na području Hrvatske i Brazila vezana uz iseljeništvo, s naglaskom na državu i grad São Paulo. Da bi se što potpunije raspravila pitanja važna za razumijevanje ovoga fenomena, korišteni su razni modaliteti: kritička analiza prethodnih istraživanja, historiografski i statistički podaci te tiskovine.