Suvremena sredstva za dekontaminaciju bojnih otrova I. dio - zeoliti i metal-organske mreže - Tušek, Dragutin; Cetina, Ivana, inženjerka kemije; Pehar, Vesna (2019)
Suvremena sredstva za dekontaminaciju bojnih otrova moraju biti djelotvorna i ekološki prihvatljiva. Iz tih razloga novija znanstvena istraživanja usmjerena su na ispitivanje djelotvornosti metalnih oksida, prirodnih i sintetskih zeolita te metal-organskih mreža u dekontaminaciji bojnih otrova i drugih toksičnih spojeva poput organofosfornih pesticida. Iako su prvotna istraživanja zeolita kao dekontaminanata bila usmjerena na istraživanje sintetskih zeolita, u posljednje vrijeme sve interesantniji su i prirodni zeoliti, u prvom redu klinoptilolit. Pokazalo se da metal-organske mreže na bazi cirkonija mogu uspješno razgraditi kemijske ratne agense i njihove simulante te da spadaju među najbrže katalizatore za hidrolizu živčanih bojnih otrova. Razvoj suvremenih materijala nije usmjeren samo na istraživanje dekontaminacijskih svojstava nego i u svrhu zaštitnih premaza i slojeva koji mogu imati i samo-dekontaminacijski učinak.
The modern decontaminants for chemical warfare agents must be effective and environmentally acceptable. For these reasons, recent scientific research has focused on the investigation of the efficacy of metal oxides, natural and synthetic zeolites and metal-organic frameworks (MOF) in decontamination of chemical warfare agents and other toxic compounds such as organophosphorus pesticides. Although the first zeolite decontaminants research have been directed to the investigation of synthetic zeolites, the natural zeolites have become more interesting, especially clinoptilolite. It has been shown that zirconium-based metal-organic frameworks (MOF) can successfully break down chemical warfare agents and their simulants and be among the fastest catalysts for the hydrolysis of nerve agents. Development of modern decontamination materials is not intended only to exploring decontamination properties, but also in development of protective coatings and layers with a self-decontamination effect.
Bibliografija: 74 jed.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Bojni otrovi -- Dekontaminacija -- Zeoliti -- Metal-organske mreže