Nanošenje fotokatalitičkih ZnO slojeva na podloge različite geometrije - Macan, Jelena, kemijska inženjerka; Kovačević, Monika, kemičarka; Lipovski, Maja; Medić, Mihovil; Grčić, Ivana (2019)
Ispitivan je način priprave fotokatalitički aktivnog ZnO sloja taloženjem iz otopine. Slojevi bazičnog cinkova acetata (LBZA) uspješno su naneseni na podloge različitih morfologija, a prethodna hidroliza podloge pogoduje dobivanju debljih i čvršće vezanih slojeva. No postupak priprave znatno je osjetljiv na varijacije u uvjetima što čini prevlačenje većih površina zahtjevnijim. Reproducibilnost fotokatalitičke aktivnosti ZnO slojeva dobivenih žarenjem LBZA slaba je i varira do 50 %, bez jasne pravilnosti.
Preparation of photocatalytically active ZnO layer by chemical bath deposition was investigated. Layers of layered basic zinc acetate (LBZA) were successfully deposited on substrates of varying morphologies, and the substrate hydrolysis led to formation of thicker and better adhering layers. However, the process was quite sensitive to variations in conditions, which makes coating of larger surfaces more challenging. Photocatalytic activity of ZnO layers obtained from LBZA by calcining had poor reproducibility, varying up to 50 % without obvious regularity.
Bibliografija: 19 jed.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Cinkov oksid -- Fotokatalitička razgradnja -- Modifikacija površine -- Mikrostruktura