Nanofluidi kao medij za prijenos topline - Blažic, Roko (Array, 2019)
U posljednjih 20 godina nanofluidi su privukli pažnju znanstvene zajednice te se broj radova na temu nanofluida tijekom godina znatno povećao. Povećana toplinska vodljivost fluida uslijed dodatka nanočestica osnovno je svojstvo koje je potaknulo intenzivno istraživanje nanofluida. S obzirom na to da u industriji uvijek postoji težnja poboljšanju učinkovitosti proizvodnih procesa, pa tako i procesa hlađenja procesnih struja, povećana toplinska vodljivost rashladnih fluida otvara mogućnosti za postizanje navedenog cilja. U ovom radu dan je pregled metoda priprave nanofluida te opis parametara koji utječu na njihovu toplinsku vodljivost. Dan je i osvrt na modele kojima se opisuje toplinska vodljivost nanofluida te pregled mogućih mehanizama koji doprinose povećanju njihove toplinske vodljivosti.