Elektroispredeni polikaprolakton za kontrolirani prijenos lijekova - Govorčin Bajsić, Emi; Zdraveva, Emilija; Mijović, Budimir, inženjer strojarstva; Holjevac Grgurić, Tamara; Tominac Trcin, Mirna; Zubin Ferri, Tea (2019)
Tkivno inženjerstvo dobra je alternativa za razvoj tkiva ili potencijalnih organa iz pacijentova vlastitog staničnog materijala, a kako bi se smanjio problem nedostatka organa za transplantaciju. Elektroispredeni materijali su dobri kandidati kod primjene u biomedicini tj. kao nosači za uzgoj tkivnih stanica. Kod regeneracije tkiva mogu dodatno prenositi lijekove kontrolirano prema terapiji. U ovom je radu istraživano kontrolirano otpuštanje antibiotika Cefuroxima (CFU) koji se upotrebljava u terapiji okularnog tkiva. Elektroispredeni su polikaprolaktonski nosači uz dodatak CFU-a u udjelima od 1, 2, 5 i 10 mas %. Uspješna kapsulacija antibiotika potvrđena je pojavom novih karakterističnih pikova u FTIR spektrima elektroispredenih mješavina. Dodatkom antibiotika i povećanjem njegove koncentracije dobivaju se vlakna homogenijeg izgleda s manjim brojem deformacija po duljini vlakna. UV-VIS spektrofotometrijom praćeno je vrijeme otpuštanja antibiotika iz elektroispredenih PCL/CFU nosača. Dobiveno je povećanje apsorbancije antibiotika s vremenom i porastom koncentracije lijeka u nosaču.
Tissue engineering is a good alternative for the development of tissue or potential organs from the patient’s own cell material in order to reduce the problem of organ transplant deficiency. Electrospun materials are good candidates for use in biomedicine, as scaffolds for tissue cells culture. Additionally, these scaffolds can provide controlled drug release in tissue regenerative therapies. In this paper, controlled release of antibiotic Cefuroxim (CFU), which is used for ocular tissue therapy, was investigated. The polycaprolactone scaffolds were prepared by electrospinning with the addition of CFU in the amount of 1, 2, 5, and 10 wt %. The successful antibiotic capsulation was confirmed by the new characteristic peaks appearing in the FTIR spectra of the electrospun blends. With the addition of antibiotic and increase in its concentration, fibres with more uniform morphology and less deformations along the fibres length were obtained. The release of antibiotic from PCL scaffolds was determined by UV–VIS spectrophotometer. Obtained was an increase in absorption of antibiotics with time and with increased drug concentration in the scaffolds.
Bibliografija: 14 jed.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Elektroispredanje -- Polikaprolakton -- Vlaknasti nosači -- Tkivno inženjerstvo