Sadržaj teških metala i metaloida u vodi za piće u Unsko-sanskoj županiji Federacije Bosne i Hercegovine - Pehlić, Ekrem (Array, 2019)
Unsko-sanska županija bogata je prirodnom izvorskom vodom, kojom se opskrbljuje stanovništvo. Po prvi put je ispitana procjena kakvoće toksičnih i esencijalnih teških metala i metaloida u vodi za piće iz više izvorišta u osam općina i to: Bihaću, Cazinu, Bosanskoj Krupi, Bužimu, Velikoj Kladuši, Bosanskom Petrovcu, Sanskom Mostu i Ključu. U svibnju 2016. godine iz svake općine analizirano je po tri uzorka vode (ukupno 24). Mjerene su koncentracije arsena, olova, kadmija, kroma, nikla, kobalta, molibdena, fosfora, cinka i bakra. U pet uzoraka vode uočene su povećane koncentracije za Ni (do 20 µg dm–3) i Cr (do 50 µg dm–3) i smatraju se prirodnim podrijetlom. Međutim, u većem broju uzoraka (osam) koncentracije As su odstupale od dozvoljenih (do 10 µg dm–3), s maksimumom od 14,05 µg dm–3 i vjerojatno su od samog sastava zemljišta, ali i antropogenih izvora zbog postojanja odlagališta otpada u široj regiji izvorišta. Vrijednosti koncentracija ostalih elemenata Cd, Pb, Co, Cu, P, Mo i Zn bile su u granicama maksimalno dozvoljenih propisanih Pravilnicima u BiH, Direktivom o vodi za ljudsku potrošnju 98/83/EC, kao i smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Sadržaj teških metala i metaloida u vodi za piće na području Unsko-sanske županije, osim za As ne predstavljaju opasnost za zdravlje ljudi.