Sadržaj teških metala i metaloida u vodi za piće u Unsko-sanskoj županiji Federacije Bosne i Hercegovine - Pehlić, Ekrem; Ljubijankić, Nevzeta; Jukić, Huska; Šapčanin, Aida; Nanić, Husein (2019)
Unsko-sanska županija bogata je prirodnom izvorskom vodom, kojom se opskrbljuje stanovništvo. Po prvi put je ispitana procjena kakvoće toksičnih i esencijalnih teških metala i metaloida u vodi za piće iz više izvorišta u osam općina i to: Bihaću, Cazinu, Bosanskoj Krupi, Bužimu, Velikoj Kladuši, Bosanskom Petrovcu, Sanskom Mostu i Ključu. U svibnju 2016. godine iz svake općine analizirano je po tri uzorka vode (ukupno 24). Mjerene su koncentracije arsena, olova, kadmija, kroma, nikla, kobalta, molibdena, fosfora, cinka i bakra. U pet uzoraka vode uočene su povećane koncentracije za Ni (do 20 µg dm–3) i Cr (do 50 µg dm–3) i smatraju se prirodnim podrijetlom. Međutim, u većem broju uzoraka (osam) koncentracije As su odstupale od dozvoljenih (do 10 µg dm–3), s maksimumom od 14,05 µg dm–3 i vjerojatno su od samog sastava zemljišta, ali i antropogenih izvora zbog postojanja odlagališta otpada u široj regiji izvorišta. Vrijednosti koncentracija ostalih elemenata Cd, Pb, Co, Cu, P, Mo i Zn bile su u granicama maksimalno dozvoljenih propisanih Pravilnicima u BiH, Direktivom o vodi za ljudsku potrošnju 98/83/EC, kao i smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Sadržaj teških metala i metaloida u vodi za piće na području Unsko-sanske županije, osim za As ne predstavljaju opasnost za zdravlje ljudi.
The Una-Sana Canton is rich in natural spring water that supplies the population. Performed for the first time was a quality assessment of toxic and essential heavy metals and metalloids in drinking water from several sources in eight municipalities: Bihac, Cazin, Bosanska Krupa, Buzim, Velika Kladusa, Bosanski Petrovac, Sanski Most, and Kljuc. In May 2016, three samples were taken from each municipality (total 24). The concentrations of arsenic, lead, cadmium, chromium, nickel, cobalt, molybdenum, phosphorus, zinc, and copper were measured. In a small number of water samples, slightly increased concentrations of Ni (up to 20 µg dm–3) and Cr (up to 50 µg dm–3) were found, and considered to be of natural origin. However, in the majority of samples, the As concentrations differed from the allowed concentration (up to 10 µg dm–3), with a maximum of 14.05 µg dm–3, which probably originates from the very composition of the soil, but also from anthropogenic sources due to the existence of a landfill in the wider region of the source. The concentrations of other elements, Cd, Pb, Co, Cu, P, Mo, and Zn were within the maximum permissible limits prescribed by the Regulations of B&H, the EU Drinking Water Directive 98/83/EC, as well as the WHO guidelines. Except for As, the content of heavy metals and metalloids in the drinking water of Una-Sana Canton is not a danger to human health.
Bibliografija: 28 jed.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Teški metali -- Voda za piće; Unsko-sanska županija -- Federacija Bosne i Hercegovine