Učinak količine i tipa dušičnoga gnojiva na agronomska svojstva duhana tipa virdžinija - Budimir, Ankica; Svitlica, Brankica; Kiš, Darko; Lovrić, Ana, agronomka; Šarčević, Hrvoje (2019)
Cilj ovoga rada bio je utvrditi učinak gnojidbe dušikom (N) od 30 odnosno od 45 kg/ha, kao i trima komercijalnim dušičnim gnojivima, CaNO3 (15% N), KAN (27% N) i YaraMilaTM Cropcare (8:11:23), na agronomska svojstva: prinos, cijenu i vrijednost suhoga lista, kao i na šest morfoloških svojstava duhana tipa virdžinija. U poljski pokus, proveden u četiri okoline, bila su uključena tri hrvatska kultivara duhana. Gnojidba dušikom imala je signifikantan učinak samo na komponente prinosa: duljinu, širinu i površinu 9. lista, čije su vrijednosti kod gnojidbe s 45 kg N/ha bile za 2,2; 3,5 odnosno 5,8% veće u odnosu na gnojidbu s 30 kg N/ha. Tip korištenoga dušičnog gnojiva nije imao signifikantan učinak niti na jedno ispitivano svojstvo. Uzorak korelacija između morfoloških i gospodarskih svojstava bio je pod utjecajem okoline, kao i razine gnojidbe. Iako nije utvrđen učinak gnojidbe na gospodarska svojstva, signifikantno povećanje komponenata prinosa kod gnojidbe s 45 kg N/ha, u usporedbi s 30 kg N/ha, upućuje na višu razinu gnojidbe kao jamstvo osiguranja visokih i stabilnih prinosa te kvalitete osušenoga lista.
The aim of this study was to determine the effect of nitrogen (N) fertilization rate of 30 and 45 N kg/ha, as well as three commercial N fertilizers, CaNO3 (15% N), KAN (27% N) and YaraMilaTM Cropcare (8:11:23) on the agronomic traits: yield, price, and value, as well as six morphological traits of flue-cured tobacco. The field experiments, which included three Croatian tobacco cultivars, were conducted in four environments. Nitrogen fertilization had a significant effect only on yield components: length, width and area of the 9th leaf, whose values for fertilization with 45 kg N/ha were 2.2%, 3.5%, and 5.8% higher, respectively, compared to fertilization with 30 kg N/ha. The type of N fertilizer did not have a significant effect on any of the traits. The pattern of correlations between morphological and economic traits was influenced by the environment, as well as by the level of fertilization. Although no effect of fertilization level on economic traits was found, the significant increase in yield components at 45 kg N/ha compared to 30 kg N/ha suggests a higher level of fertilization as a guarantee of ensuring high and stable yields and quality of the cured leaf.
Bibliografija: 15 jed.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Duhan -- Virdžinijski duhan -- Gnojidba -- Prinos -- Dušik -- Kvaliteta