Utjecaj genotipa, godine i lokacije na prinos, udio ulja i proteina u soji Glycine max (L.) Merr - Jukić, Goran, agronom; Varnica, Ivan; Dugalić, Krunoslav; Rukavina, Ivana, inženjer agronomije; Guberac, Vlado; Delić, Ivica (2019)
Tijekom 2017. i 2018. godine provedena su poljska istraživanja o utjecaju genotipa, godine, lokacije te interakcija na prinos, udio ulja i proteina u soji. U pokus je uvršteno dvadeset najzastupljenijih genotipova soje koji u strukturi sjetve zauzimaju 75% sjetvenih površina. Pokus je postavljen na lokacijama Osijek i Kutjevo u dva ponavljanja po slučajnom blok-rasporedu. U 2018. godini ostvaren je prosječno veći prinos zrna, udio ulja i proteina prvenstveno zbog pravilnog rasporeda oborina. Lokacija Osijek u svim godinama istraživanja imala je prosječno veće prinose zrna, udio ulja i proteina. Prema dobivenim rezultatima analize varijance za genotip, interakciju genotipa x lokacija i genotip x godina dobivene su statistički visoko opravdane razlike (P<0,01) za prinos zrna. Za genotip i interakciju genotip x godina dobivene su statistički opravdane razlike (P<0,05) za udio ulja i proteina. Dobiveni rezultati istraživanja doprinijet će pravilnom izboru genotipova ovisno o namjeni proizvodnje kako bi se iskoristio genetski potencijal genotipa koji je najpogodniji za određenu lokaciju.
During the years 2017 and 2018, field studies were carried out on the impact of year, location and interaction of genotype x location and genotype x year on yield, oil and protein content of soybean seed. The experiment included twenty most common soybean genotypes of different maturation groups, which have a 75% share in the sowing structure. The experiment was set up on locations Osijek and Kutjevo, in two repetitions, in a randomized block design. In 2018, an average higher seed yield, oil content and protein content were achieved primarily due to proper distribution of rainfall. Location Osijek in years of research had an average higher seed yield, and oil and protein content. According to the obtained results of the variance analysis for enotype, interaction of genotype x location and genotype x year, statistically highly justified differences (P<0.01) were obtained for seed yield. For genotype and interaction of genotype x year, statistically justified differences (P<0.05) were obtained for the oil and protein content. Research results will contribute to the proper selection of genotypes depending on the purpose of production in order to exploit the genetic potential of the genotype which is most suitable for a particular location.
Bibliografija: 28 jed.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Soja -- Prinos -- Genotip -- Udio ulja -- Proteini