Optimalan način sjetve pšenice (Triticum aestivum L.) za uzgoj pšenične trave - Grubišić Šestanj, Sanja; Orkić, Vedran; Guberac, Sunčica; Petrović, Sonja, inženjerka agronomije; Lisjak, Miroslav; Kristić, Marija; Rebekić, Andrijana (2019)
Pšenična trava predstavlja biljke pšenice u ranim stadijima uzgoja prije ulaska u fazu vlatanja. Zbog visoke koncentracije minerala, vitamina, enzima, klorofila i bioflavonoida, pšenična trava se koristi kao prirodni dodatak prehrani. Iako se može konzumirati u obliku praha i tableta, često se konzumira u obliku svježega soka, te ju stoga ljudi uzgajaju u kućanstvima. Veliki je problem u takvome uzgoju pojava i razvoj plijesni na supstratu i biljkama. Cilj istraživanja bio je ispitati razlike između površinske dezinfekcije sjemena te vrste i dezinfekcije podloge (bez podloge, kvarcni pijesak [dezinficiran i nedezinficiran] i Brillov supstrat [dezinficiran i nedezinficiran]) na pojavu plijesni, broj i masu biljaka (g) i količinu dobivenoga soka (ml) u dvije sorte pšenice (Ilirija i Katarina). Metode površinske dezinfekcije sjemena i dezinfekcije supstrata, koje su ispitivane u provedenome istraživanju, moguće je primijeniti u kućanstvu. Najveći broj biljaka i masa biljaka utvrđene su na Brill supstratu, neovisno o sorti. Između mase biljaka i količine dobivenoga soka utvrđena je pozitivna korelacija (r=0,98; p<0,01). Prosječna količina soka za sortu Iliriju bila je 7,85±2,93 ml, a za sortu Katarinu 5,08±2,21 ml. Najveća pojava i razvoj plijesni utvrđeni su pri uzgoju pšenične trave bez podloge. Na ispitivane parametre najveći utjecaj imali su sorta i podloga.
Wheatgrass represents wheat plants in the early stage of development, prior to the jointing stage. Due to its high concentration of minerals, vitamins, enzymes, chlorophyll, and bioflavonoids, wheatgrass is commonly used as a natural dietary supplement. Although it can be consumed in the form of powder or tablets, it is often consumed in the form of fresh juice, which is why wheatgrass is grown in households. The main problem in such cultivation is the occurrence of mildew on plants and substrate. Therefore, the aim of this study was to investigate the differences in surface disinfection of seeds and the type and disinfection of substrate (no substrate, disinfected/non-disinfected quartz sand and disinfected/non-disinfected Brill substrate) on the incidence of mildew, the number of plants, plant weight (g) and the amount of juice obtained (ml) in two wheat cultivars (Ilirija and Katarina). The methods of seed-surface disinfection and substrate disinfection tested in this research can be applied in households. The highest number of plants per pot and highest average plant weight were determined on Brill substrate, regardless of wheat cultivar. A positive correlation was found between plant weight and the amount of juice obtained (r=0.98; p<0.01). An average amount of juice for cultivar Ilirija was 7.85±2.93 ml, while cultivar Katarina had an average of 5.08±2.21 ml of juice. The highest incidence of mildew was detected in wheatgrass cultivation without substrate. The obtained results indicate that the examined traits are under the strongest influence of cultivar and the type of substrate.
Bibliografija: 14 jed.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Pšenica -- Pšenična trava -- Plijesan -- Dezinfekcija sjemena -- Uvjeti uzgoja