Užitak u čitanju : teme u literaturi za mlade objavljenoj u Hrvatskoj 2016. - 2019. godine - Martinović, Ivana, knjižničarka (Array, 2019)
Ovaj rad sastoji se od teorijskog i empirijskog dijela. U teorijskom dijelu govori se ponajprije o svrsi čitanja, zatim se raspravlja o rezultatima koje mladi iz Hrvatske pokazuju na međunarodnim ispitivanjima pismenosti te o mogućim uzrocima pojave izostanka čitanja iz užitka kod mladih. Nadalje, govori se o motivima, interesima i navikama mladih na temelju rezultata ranije provedenih istraživanja. Autorice zauzimaju stav da je tema knjige jedan od čimbenika koji mogu potaknuti i motivirati mlade na čitanje. U radu se nadalje donosi pregled tema koje se pojavljuju u knjigama namijenjenim mladima objavljenim od 60-ih godina 20. st. naovamo. U empirijskom dijelu rada donose se rezultati istraživanja provedenog kombinacijom različitih metodoloških postupaka; stvaranjem popisa knjiga te analizom sadržaja, s ciljem utvrđivanja tema koje se pojavljuju u knjigama za mlade objavljenim u Hrvatskoj u razdoblju od 2016. do travnja 2019. godine. U zaključku istraživanja donose se ponajprije saznanja o tome koje su teme prisutne u knjigama za mlade. Zaključak na kraju rada objedinjuje spoznaje o tematici knjiga za mlade i onih do kojih se došlo temeljem proučavanja prethodnih istraživanja i teorijskih spoznaja o temama čitanja, te ukusima, navikama i interesima mladih za čitanje iz užitka kao i o ulozi tema knjiga u motivaciji mladih za takvu vrstu čitanja.