Hrvatski japanolog Vladimir Devidé - Lakić Parać, Iva (Array, 2019)
Hrvatska japanologija duguje neizmjerno mnogo akademiku profesoru Vladimiru Devidéu. Matematičar po zvanju, Devidé je bio istinski zaljubljenik u Japan i neumorni promicatelj japanske kulture u Hrvatskoj i regiji. Održao je preko 200 japanoloških predavanja te napisao dvadesetak knjiga od kojih je, za japanologiju možda najznačajnija Iz japanske književnosti (1985.), jedina antologija japanske književnosti na hrvatskome jeziku i hrvatskoga autora. Izbor tekstova uvrštenih u antologiju odražava mainstream u dijakronijskim prikazima važnih autora japanske kulturne i književne povijesti, no ova je knjiga, kao i šira Devidéova japanološka ostavština, ujedno i refleksija zanimanja za Japan kakvo je prednjačilo u „zapadnome“ svijetu pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih godina prošloga stoljeća. Devidé je u tome smislu svjedok svojega vremena, on opisuje Japan onako kako je to činila većina vodećih svjetskih japanologa spomenutoga razdoblja. Cilj je ovoga rada predstaviti dio Devidéova nasljeđa u kontekstu trendova u japanologiji u posljednjih nekoliko desetljeća.