Raynaudov fenomen kao prva manifestacija seroznog karcinoma visokog gradusa prikaz slučaja = Raynaud’s phenomenom as a first manifestation of high grade serosus carcinoma : case report - Turina, Sara; Eminović, Senija; Mihaljević-Ferrari, Ani; Babarović, Emina; Zekić, Tatjana; Novak, Srđan, liječnik (2019)
Cilj: Prikazati slučaj pacijentice s Raynaudovim fenomenom kao prvom manifestacijom seroznog karcinoma visokog gradusa te dijagnostički i terapijski postupak. Prikaz slučaja: Pacijentica stara 47 godina upućena je na Odjel za reumatologiju i kliničku imunologiju zbog pozitivnih antinuklearnih antitijela i Raynaudova fenomena. Kliničkim pregledom i laboratorijskom obradom isključena je sistemska bolest vezivnog tkiva. Ultrazvukom abdomena uočena je cistična tvorba u području zdjelice. Tumorski markeri CA-125, HE-4 bili su povišeni. PET/CT analizom (pozitronska emisijska tomografija / kompjutorizirana tomografija) uočeno je pojačano nakupljanje radiofarmaka u supra/retroklavikularnim limfnim čvorovima, zdjelično i paraaortalno. Citološka punkcija limfnog čvora na vratu upućivala je na metastatski slabodiferencirani adenokarcinom. Učinjena je laparoskopija desnog i lijevog jajnika, obostrana salpingektomija te zdjelična limfadenektomija. Patohistološka analiza potvrdila je da se radi o intraepitelnom seroznom karcinomu visokog gradusa jajovoda. Nakon dijagnostičke obrade provedeno je 6 ciklusa kemoterapije (Paklitaksel i Carboplatina). Na kontrolnom CT-u nije bilo znakova diseminacije osnovne bolesti. Pacijentica je trenutno dobrog općeg stanja i liječi se Olaparibom. Raynaudov fenomen je u značajnom poboljšanju. Zaključak: Serozni karcinom visokog gradusa može se prezentirati na atipičan način. Iznenadna pojava Raynaudova fenomena kod mlađih osoba treba pobuditi sumnju na moguću malignu bolest.
Aim: To present a case of a patient with Raynaud’s phenomenom as the first manifestation of a high grade serosus carcinoma. Case report: A 47-year-old female has been referred to the Department of Rheumatology and Clinical Immunology due to the positive antinuclear antibodies and Raynaud’s phenomena. Both clinical examination and laboratory treatment excluded systemic connective tissue disease. Abdominal ultrasound revealed cystic formation in the pelvis area. Tumor markers CA-125, HE-4 were elevated. PET / CT analysis (positron emission tomography/computed tomography) observed increased radiotracer uptake involving supra/retroclavicular lymph nodes, pelvic and paraortal. The cytology of the lymph node at the neck indicated a metastatic weak-bound adenocarcinoma. Left and right ovarian laparoscopy, double salpingectomy and pelvic lymphadenectomy were performed. The pathological analysis confirmed that it was intraepithelial serous high grade fallopian tube cancer. The patient went to 6 cycles of chemotherapy (Paclitaxel and Carboplatin). Follow up CT didn’t show any signs of dissemination of the underlying disease. The patient is currently in a good general condition and treated with Olaparib. Raynaud’s phenomenon is significantly improved. Conclusion: Serous high-grade cancer can be presented in an atipic manner. The sudden occurrence of Raynaud’s phenomena in younger people should raise doubts about possible malignancy.
Bibliografija: 19 jed.
Sažetak ; Abstract.
Keywords: Karcinom jajnika -- Karcinom jajovoda -- Raynaudov fenomen -- Serozni karcinom visokog gradusa; Prikaz slučaja