Pneumocystis jirovecii pneumonija u imunokompromitiranog pacijenta neinficiranog virusom humane imunodeficijencije : prikaz slučaja = Pneumocystis jirovecii pneumonia in non human immunodeficiency virus infected immunocompromised patient : case report - Pospiš, Klara (Array, 2019)
Cilj: Analizirati dijagnostičke postupke kod sumnje na pneumoniju u imunokompromitiranih pacijenata s naglaskom na molekularnu dijagnostiku koja omogućuje brzo identificiranje uzročnika i sukladno tome primjenu učinkovite kauzalne terapije. Prikaz slučaja: Pacijentica stara 64 godine primljena je u Kliniku za infektivne bolesti zbog febriliteta do 39 °C u trajanju od devet dana te blagog kašlja. Laboratorijski parametri ukazivali su na akutnu infekciju. Radiogram pluća pokazao je patološki intersticijski crtež bilateralno. Dosada je pacijenticu kontrolirao hematolog, s obzirom na to da je podvrgnuta alogenoj transplantaciji hematopoetskih matičnih stanica zbog akutne mijeloične leukemije. Postavila se sumnja na pneumoniju. Promptno su ordinirane hemokulture i urinokultura te je uzorak sputuma poslan na analizu. Budući da su kulture bile sterilne, a sputum bakteriološki i mikološki negativan, pacijentica je bila upućena na bronhoskopiju s bronhoalveolarnom lavažom (BAL). Mikrobiološka i citološka analiza ispirka nije bila specifična za postavljanje etiološke dijagnoze, stoga je uzorak obrađen testovima lančane reakcije polimerazom (engl. polymerase chain reaction; PCR) na prisutnost najčešćih respiratornih patogena, kao i na Mycobacterium tuberculosis i Pneumocystis jirovecii. U međuvremenu je učinjena kompjutorizirana tomografija visoke rezolucije (engl. high resolution computerized tomography, HRCT) toraksa koja je potvrdila obrazac atipične pneumonije obostrano. Po dobivanju pozitivnog nalaza PCR-a na Pneumocystis jirovecii iz bronhoalveolarnog lavata pacijentica se liječila trimetoprim-sulfometoksazolom i prednisonom te je otpuštena dobrog općeg stanja. Zaključak: Budući da je bolest brzo dijagnosticirana te je i odgovarajuće liječenje na vrijeme započeto, pacijentica je ozdravila od Pneumocystis jirovecii pneumonije (PJP), koja ima prosječnu smrtnost od 30 – 50 %.