Pregled poticaja za razvoj pedijatrijskih lijekova i broja pedijatrijskih kliničkih ispitivanja faze III u izabranim državama Review of incentives for pediatric drug development and of the number of phase III clinical trials in selected countries - Knežević, Erna; Rušić, Doris; Bukić, Josipa; Božić, Joško, liječnik; Šešelja Perišin, Ana; Leskur, Dario; Modun, Darko; Tomić, Siniša, biokemičar (2019)
Procjenjuje se da više od 50 % lijekova korištenih u EU-u u pedijatrijske svrhe nikada nije bilo ispitano u toj populaciji. Cilj ovog članka bio je pregledati zakone i poticaje na klinička ispitivanja u pedijatrijskoj populaciji i usporediti ih s brojem kliničkih ispitivanja u pedijatrijskoj populaciji faze III koje financiraju industrije, kao i udjelom pedijatrijskih u ukupnom broju kliničkih ispitivanja faze III posljednjih deset godina. Napravljen je pregled poticaja za klinička ispitivanja u pedijatrijskoj populaciji i zakonskih okvira koji ih reguliraju za osamnaest država različite razvijenosti i EU. Za države uključene u istraživanje napravljen je pregledan broj pedijatrijskih kliničkih ispitivanja faze III koje je financirala industrija i njihova udjela u ukupnom broju kliničkih ispitivanja faze III koje je financirala industrija, registriranih u bazi clinicaltrials.gov u razdoblju od 2008. do 2017. godine. Najčešće usvojeni poticaji za razvoj pedijatrijskih lijekova bili su SPC ili višegodišnja patentna zaštita. Razvijeno zakonodavstvo sa sustavom obveza za njihovo provođenje imaju EU, SAD i Švicarska. Razvijene države imaju strogo regulirano zakonodavstvo i formirane poticaje za pedijatrijska klinička ispitivanja, ali se ispitivanja često provode u nerazvijenim državama zbog jednostavnosti i cijene. U EU-u, Japanu i Švicarskoj uočeni su trendovi porasta broja pedijatrijskih kliničkih ispitivanja nakon uvođenja inicijativa i poticaja za njihovo provođenje. Utvrđene su nejednakosti u stupnju reguliranosti obveze provođenja kliničkih ispitivanja u pedijatrijskoj populaciji među državama. Nije utvrđena povezanost broja ili udjela pedijatrijskih u ukupnom broju kliničkih ispitivanja faze III i stupnja regulacije obveza i poticaja za provođenje pedijatrijskih kliničkih ispitivanja u pojedinoj državi.
It is estimated that more than 50% of medicines used in pediatric in the EU have never been tested in that population. The aim of this article was to review the laws and incentives for clinical trials in the pediatric population and compare them to the number of phase III clinical trials in the pediatric population funded by the industry as well as their proportion in the total number of clinical trials of phase III over the last ten years. A review of clinical trials in a pediatric population and legal frameworks that regulates the same for eighteen states of different development and the EU has been made. For the countries included in the study, the number of pediatric clinical trials of phase III funded by the industry and their proportion in the total number of clinical trials of phase III funded by the industry registered in the clinicaltrials.gov database during the period from 2008 to 2017 was reviewed. The most commonly used incentives for the development of pediatric drugs were SPCs or years of patent protection. EU, the US and Switzerland have developed legislation with a system of obligations to implement them. Developed states have strictly regulated legislation and formed incentives for pediatric clinical trials, but research is often conducted in underdeveloped states for simplicity and price. In the EU, Japan and Switzerland, an increasing trend in the number of pediatric clinical trials have been observed after introducing initiatives and incentives to encourage them. Inequalities in the degree of regulation of the obligation to carry out clinical trials in pediatric population among states have been established. There was no link between the number or the proportion of pediatric patients in the total number of phase III clinical trials and the degree of regulation of the obligations and incentives for pediatric clinical trials in a particular country.
Bibliografija: 48 jed.
Sažetak ; Abstract.
Keywords: Farmaceutsko zakonodavstvo -- Pedijatrijski lijekovi -- Klinička ispitivanja