Kontemplacija i stvaralaštvo u tomističkim promišljanjima - Knežić, Ivana (Array, 2020)
U članku obrađujemo odnos kontemplacije i stvaralaštva u duhu filozofije Tome Akvinskoga. Uz Akvinčeve izvorne tekstove koristimo i tekstove tomističkih filozofa, ponajprije J. Piepera, ali i klasičnih suvremenih tomista poput É. Gilsona i J. Maritaina. Također, u Akvinčevoj maniri, uzimamo u razmatranje i tekstove njegovih prethodnika, posebice velikana antičke misli, Platona i Aristotela. Članak je podijeljen na tri poglavlja: prvo poglavlje tematizira kontemplaciju, drugo poglavlje, kroz usporedbu sa stvaranjem kao Božjim vlastitim činom, tematizira pojam stvaralaštva, a treće poglavlje tematizira sam odnos kontemplacije i stvaralaštva. Analiza pokazuje kako između ovih dviju djelatnosti postoji dvostruka veza: s jedne strane, stvaralaštvo ima svoj početak u kontemplativnom činu samoga stvaraoca, a s druge strane, ono ima svoj ishod u kontemplativnome činu onoga koji se susreće sa stvaralačkim djelom.