Onkraj nauka kršćanskoga austrijski katekizam u hrvatskoj književnoj kulturi 18. stoljeća i Kantova misao prosvjetiteljstva - Mikulić, Ivana, kroatistica; Senković, Željko (2020)
Hrvatska je književna kultura u 18. stoljeću obilježena stilskim pluralizmom, s tim da se najčešće ističe njezin prosvjetiteljski karakter s naglašenom didaktičkom (odgojnom, moralističkom, katoličkom) i utilitarističkom dimenzijom. Austrijski katekizam temeljna je knjiga školskog vjeronauka od 1777. do 1847. godine u cijeloj Habsburškoj Monarhiji te ima važnu ulogu u odgoju djece, ali i cijele obitelji, odnosno društvene zajednice u duhu jozefinističke politike. Navedena tematika razmatra se u perspektivi Immanuela Kanta kojemu je bilo važno istaknuti opasnosti u koje fetišizacija crkvenih normi može voditi te razviti kritičke momente slobode i odgoja. Izostanak prosvjetiteljstva u hrvatskim zemljama Habsburške Monarhije kompleksno je uvjetovan: od religijskog otpora promjenama u društvenom i političkom smislu, do zaostalosti i neobrazovanosti velikog dijela stanovništva, što je odgovaralo hrvatskom plemstvu i kleru.
Croatian literary culture of the 18th century is marked by stylistic pluralism, considering that its Enlightenment character and its didactic (educational, moralistic and Catholic) and utilitaristic dimensions are emphasized the most. Austrian catechism was the fundamental book of school religious education from 1777 until 1847 in the whole Habsburg Monarchy, and it played an important role in the upbringing of children, but also of the entire family and social community in the spirit of Josephine politics. This topic is viewed from the perspective of Immanuel Kant who found it important to emphasise the dangers to which the fetishisation of ecclesiastical norms can lead to, i.e. to hinder the development of critical moments of liberty and upbringing. The absence of Enlightenment period in Croatian countries of the Habsburg Monarchy is complexly conditioned: from religious resistance and changes in a social and political sense to stagnancy and lack of education of a large part of the population, altogether favourable to the Croatian nobility and clergy.
Bilješke uz tekst.
Bibliografija: str. 684-686.
Sažetak ; Abstract.
Keywords: Modernizacija -- Austrijski katekizam -- Obitelj -- Odgoj -- Prosvjetiteljstvo -- Kršćanstvo; Kant, Immanuel