Toma Akvinski o transcendentalima u De veritate, q. 1, a. 1 - Milidrag, Predrag (Array, 2020)
Tekst analizira izvođenje transcendentalnih pojmova Tome Akvinskoga u prvom članku prvog pitanja Raspravljenih pitanja o istini (Questiones disputatae de veritate). Nakon pokazivanja načina na koji je moguće dodavanje biću (ens), detaljno se analiziraju transcendentalni pojmovi res, unum, aliquid, verum i bonum. Pri analizi pojma stvari pokazuje se poseban status bića, naime kao prvotnog, »transcendentalizirajućeg« transcendentala (Cornelio Fabro). U kontekstu verum i bonum, ističe se razlika između istine i dobrog kao transcendentalnih pojmova te istine i dobrog u spoznajnom i etičkom smislu. U zaključku, izdvojena su tri obilježja transcendentala prema stvarnosti (zamjenjivost, identitet i koekstenzivnost s bićem) i tri obilježja prema značenju (uključenost bića, razlikovanje od bića i međusobno razlikovanje te poredak).