Grčko-rimska filozofija u "Povijesti filozofije" Bonifaca Badrova - Tomić, Draženko (Array, 2020)
Bonifac Badrov (Livno, 1896. – Sarajevo, 1974.), filozof neoskolastičkog usmjerenja, u »Povijesti filozofije« (Sarajevo, 1959.), priručniku za studente na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, povijest filozofije definira kao sustavan prikaz rješavanja filozofskih problema u različitim razdobljima i kritičko istraživanje njihove unutarnje dinamike. Sagledavajući ovaj, inače pregledan i informativan, jasno strukturiran, uravnotežen i zacrtanom cilju usmjeren tekst, ne bi valjalo smetnuti s uma da njegova »Povijest filozofije« nije napisana za stručnjake nego za studente sasvim određenog tipa, s punom sviješću da se neki od njih tek upoznaju s ovim filozofijom i da ga sukladno sustavu obrazovanja u teološkim učilištima slušaju usporedo sa skolastičkom filozofijom. Uz to na umu valja imati i autorovu neoskolastičku filozofsku orijentaciju, kao i dometnuti da u ovom djelu religiozni aspekt nije naglašen nego autor tek informira onoliko koliko je potrebno o stavu nekog filozofa o Bogu i božanskom. Rad se bavi grčko-rimskom filozofijom i prema Bradovljevoj strukturi nudi pregled razvoja grčko-rimske filozofije u tri periode s tri temeljna obilježja: kozmološko kod predsokratovaca s izrazitim (materijalističkim) monizmom, evolucionizmom, hilozoizmom, panteizmom, antiintelektualizmom i konačno naturalizmom, metafizičko u razdoblju antike s izraženim subjektivizmom, relativizmom, agnosticizmom (sofisti), etikom i monoteizmom (Sokrat) i dualizmom na svim područjima (Platon) odnosno metafizikom (Aristotel) i konačno etičko u razdoblju helenizma. U radu se u prvom planu nalazi Badrovljeva kritika filozofa ili filozofskih sustava dok su povijesni podaci o istima stavljeni po strani. Za neke filozofe je navedeno gdje se pojavljuju u drugim njegovim djelima.