Prigovor savjesti i pravnička profesija : kritički ogled o pravnoj (ne)kulturi - Berdica, Josip (Array, 2019)
Rad je posvećen kritičkom propitkivanju odnosa između legitimno nametnutih pravnih obveza i prava na odbijanje takvih obveza na temelju prava na slobodu savjesti, odnosno prigovora savjesti. Kritička perspektiva kroz koju provodimo ovo propitkivanje jest pravnička profesija iz razloga što, osobito u okvirima istraživanja hrvatske pravne kulture, nema jasno artikuliranog odgovora na pitanje kako pomiriti ove dvije obveze unutar pravne profesije. U radu smo se na teorijskoj razini služili razumijevanjem prigovora savjesti kod Johna Rawlsa jer se radi o sustavnoj analizi pravednosti koja će subjektivno razumijevanje dobra (savjest) podređivati načelu ispravnoga (legitimno nametnutoj obvezi). Na praktičnoj smo razini najviše usredotočeni na osnove priznavanja prigovora savjesti među odvjetnicima kao i na preprekama u ostvarenju tog prava.