Nova Politika doživljaja i R. D. Laingove stare "nove ideje" - Itten, Theodor (Array, 2019)
U članku se istražuje psihoterapijsko nasljeđe R. D. Lainga i njegovo novo shvaćanje škotske psihodinamske psihijatrije, u sklopu čije ostavštine je prakticirao koncept – »pacijent je kao ja i ti«. Kritički ću evaluirati njegovo iskustveno svjedočanstvo psihoanalitičara i teoretičara unutar polja tzv. »antipsihijatrije«, »radikalne psihijatrije« i »avanti-psihijatrije«, obilježenog gnjevom i bijesom usmjerenima prema bezličnoj prirodi moderne psihijatrije, malignih utjecaja farmaceutske industrije, otuđujućeg karaktera suvremenog sveučilišnog obrazovanja – čimbenika prisutnih od sredine 1960-ih do kasnih 1980-ih. Fokus Nove politike doživljaja, usmjeren na radikalno društveno razmišljanje i interdisciplinarno istraživanje, temelji se na društvenim fenomenološko-empirijskim istraživanjima i razvoju integrativnog psihoterapijskog pristupa.