Građanskopravna odgovornost za povredu medicinskog standarda i prateći ekonomski učinci - Vojković, Hrvoje (Array, 2019)
U radu je analiziran građanskopravni aspekt povrede medicinskog standarda tijekom pružanja usluge medicinskog postupanja te se ukazalo na različite pojavne oblike liječničke pogreške. Uobičajeni je modus povrede medicinskog standarda liječnička pogreška, koja se neovisno o tipološkim značajkama očituje, in genere, u postupanju liječnika, protivno pravilima zdravstvene struke te njenim moralnim i etičkim načelima, odnosno kao postupanje u neskladu s provjerenim standardima suvremene medicinske znanosti. U okviru provedenog istraživanja utvrđen je conceptum pravno relevantnoga medicinskog standarda na temelju imaginarnog modela ponašanja liječnika u okviru medicinskoga tretmana in concreto. Pritom se kao relevantan pravni standard uzima pažnja dobroga gospodarstvenika i dobroga stručnjaka, a njegovo pridržavanje smanjuje rizik od suboptimalnog tretmana koji bi bio suprotan pravilima medicinske profesije - contra legis artis. Primjena pravila dužne pažnje, odnosno, odštetnopravni sustav sa svojim pravnim i ekonomskim implikacijama, in ultima linea, dovodi do toga da mogući štetnik (liječnik/zdravstvena ustanova) medicinsku uslugu nastoji obavljati u režimu standarda optimalne skrbi, budući da pravni sustav navedeni standard medicinskog postupanja izjednačuje s ekonomskom kategorijom optimalne skrbi za pacijenta.