Sličnosti i razlike naknade štete nastale pacijentima u zdravstvenoj ustanovi u Republici Sloveniji i Republici Hrvatskoj (kroz dva sudska predmeta) - Nakić, Jakob; Belanić, Loris (2019)
Autori u radu paralelno prikazuju zakonsku regulativu naknade imovinske i neimovinske štete nastale u zdravstvenim ustanovama u Republici Sloveniji i Republici Hrvatskoj. Nadalje se analizira tko odgovara za štete nastale u zdravstvenim ustanovama i prema kojoj osnovi. Također se daje prikaz pravnog odnosa između pacijenata i zdravstvene ustanove, tj. liječnika. U sudskoj praksi u zadnje vrijeme uočava se povećanje zahtjeva za naknadu štete pacijenata prema zdravstvenim ustanovama, stoga se u radu prikazuju po jedan sudski predmet, povezan s naknadom štete nastalom u zdravstvenoj ustanovi, iz Republike Slovenije i Republike Hrvatske te se ujedno daje i njihova analiza.
The authors show the parallel legislation fees pecuniary and non-pecuniary damage caused to health facilities in the Republic of Slovenia and the Republic of Croatia. Further analysis of the man responsible for the damage caused to health facilities and on what basis. It also gives an overview of the legal relationship between patients and health care institutions, i.e. Doctors. In the case-law recently noticed an increase in claims for damages patients to health facilities because the paper presented at a court case, related to the damages caused in the health institution of the Republic of Slovenia and the Republic of Croatian and gives their analysis.
Bibliografske bilješke uz tekst ; bibliografija i izvori: 86 jed.
Sažetak ; Summary ; Zussamenfassung ; Riassunto.
Keywords: Zdravstvene usluge -- Imovinska šteta -- Neimovinska šteta -- Pacijent -- Liječnik -- Pravo osobnosti; Slovenija -- Hrvatska