Ljekovita i uzgojna saznanja o bademu i orahu : Medicinal and breeding knowledge of almond and walnut - Dorbić, Boris (Array, 2019)
Iako je medicina napredovala, liječenje ljekovitim biljem i danas ima sve veću ulogu i značaj u životima ljudi. Proizvodnja lupinastog voća na malim ekstenzivnim voćnjacima i okućnicama dio je naše tradicije. U mediteranskom području uspješno se mogu uzgajati orah i badem. Orah i badem su izuzetno vrijedne ljekovite biljke/voćke i mogu se koristiti na više načina. Prilikom izrade rada u svrhu primarnih podataka korišteno je anketno istraživanje koje je provedeno na području grada Knina, okolice i ostalih susjednih gradova. Za sekundarne podatke korištene su stručne i znanstvene publikacije i radovi. Cilj anketnog istraživanja bilo je istražiti percepcije i stavove ispitanika o ljekovitim i uzgojnim saznanjima o bademu i orahu. Anketno istraživanje je provedeno tijekom studenog 2018. godine. Rezultati su pokazali da više od polovine ispitanika ima saznanja o nekim uzgojnim i agro-ekološkim zahtjevima oraha. Ovisno o pitanju ispitanici uglavnom poznaju agro-ekološke zahtjeve badema. U većoj mjeri ispitanici poznaju i nutritivne vrijednosti ploda oraha i badema te njegovu ljekovitost. Dobiveni rezultati se mogu koristiti prilikom popularizacije uzgoja oraha i badema na dalmatinskom području ili Zagori kao i trendovima njihove uporabe u prehrani.