Sadržaj arsena u plodovima nektarine (Prunus persica var. nucipersica Schnied.) na području Hercegovine sa procjenom rizika na zdravlje ljudi : The content of arsenic in nectarine fruit (Prunus persica var. nucipersica Schnied.) with risk assessment for human health on area of Herzegovina - Šukalić, Aida (Array, 2019)
U radu su prikazani rezultati utvrđivanja sadržaja arsena u plodovima dvije sorte nektarina na tri lokacije Hercegovine (Mostar, Čapljina i Stolac) tijekom 2015. i 2016. godine. Nakon utvrđivanja sadržaja arsena u plodovima nektarina, uradio se proračun procjene rizika proračunom nekancerogenog indeksa opasnosti (Hazard Quotient Index, HQI; Indeks koeficijenta opasnosti). Na istraživanim lokacijama uzgajane su dvije sorte nektarina (Big Top i Caldesi 2000). Sadržaj arsena u 2015. godini je utvrđen samo na lokaciji Stolac. U 2016. godini na svim lokacijama je bio ispod LQO (Limit of Quantification, Granica kvantifikacije). Procjenom dnevnog unosa (Estimated daily intake, EDI) i tjednog unosa (Estimated weekly intake, EWI) arsena navedenim sortama nektarina utvrđeno je da nema akutnog ni kroničnog rizika na zdravlje ljudi.