Usklađenost tjelesne konstitucije i prehrane s obzirom na ayurvedske principe Compatibility of body constitutions (prakriti) and diet considering ayurvedic principles - Ćaćić, Maja; Vukelić, Ana, matematičarka; Šatalić, Zvonimir (2019)
Ayurvedska medicina je priznata od strane Svjetske zdravstvene organizacije, a usporedba principa suvremene znanosti o prehrani i ayurvedskih principa pokazuje određene podudarnosti. Cilj ovog istraživanja je bio ispitati korelaciju prehrambenih navika i tjelesne konstitucije ispitanika prema principima ayurvede. Podaci o tjelesnoj konstituciji (prakriti) dobiveni su ispunjavanjem testa za doshe, dok su podaci o prehrani prikupljeni upitnikom o učestalosti konzumiranja te posebno razvijenim upitnikom za prehrambene navike. U istraživanju je sudjelovalo 210 odraslih ispitanika (38,6 % muškaraca, 61,4 % žena). Od ukupnog broja ispitanika, 131 (62,38 %) imaju uravnoteženu tjelesnu konstituciju, dok njih 79 (37, 62 %) ima uneravnoteženu konstituciju. Za kapha tjelesnu konstituciju, rezultati su pokazali povezanost prehrambenih navika i konstitucije. Kod uneravnoteženih tjelesnih konstitucija, povezanost je uočena samo kod pitta neravnoteže i njezinih prehrambenih navika.
Ayurvedic medicine is recognized by the World Health Organization, while comparing the principles of modern nutrition and ayurvedic principles shows some correlations. The aim of this study was examine the correlation between dietary habits and physical constitution of subjects according to the principles of ayurveda. Data on the body constitution (prakriti) were obtained by filling the dosha test, while dietary data were collected through a food frequency questionnaire and a specially developed questionnaire for nutrition habits. The study involved 210 adult subjects (38.6% male, 61.4% female). From the total number of respondents, 131 (62.38%) had balanced body constitution, while 79 (37.62%) had unbalanced constitution. For the kapha body constitution, the results showed the correlation between eating habits and constitution. With unbalanced body constitution, the association is only observed with the pitta imbalance and its eating habits.
Bibliografija: str. 15-16.
Sažetak ; Abstract.
Keywords: Ayurveda -- Holistički pristup -- Prehrambene navike -- Tjelesna konstitucija