Utjecaj prebiotika, manan-oligosaharida (Actigen TM) na tovne pokazatelje i mortalitet bojlerskih pilića : The influence of the prebiotic mannan-oligosaccharides (Actigen TM) on fattening indicators and mortality of broiler chickens - Pintar, Jasna (Array, 2020)
Cilj rada bio je utvrditi utjecaj dodavanja prebiotika, manan-oligosaharida (ActigenTM) krmnim smjesama na proizvodne rezultate pilića u tovu. U istraživanju je korišteno 300 muških jednodnevnih pilića hibrida Ross 308 koji su slučajnim izborom smješteni u dvije skupine sa šest ponavljanja. Istraživanje je trajalo 38 dana, a podijeljeno je u tri razdoblja. Tijekom istraživanja pilići iz kontrolne skupine hranjeni su 14 dana početnom krmnom smjesom (PPT-1) sa 24,4% SB, 14 dana krmnom smjesom za piliće u porastu (PPT-2) sa 21,0% SB i 10 dana završnom krmnom smjesom ( PPT-3) sa 20,1% SB. Pilići pokusne skupine hranjeni su istim krmnim smjesama, ali s dodatkom ActigenTM-a. U PPT-1 je dodano 800g/t; u PPT-2 400 g/t, a u PPT-3 200 g ActigenTM-a po toni krmne smjese. Prosječne tjelesne mase na kraju istraživanja bile su 2808,86 u kontrolnoj i 2880,42 u pokusnoj skupini, a konverzija krmnih smjesa 1,58 i 1,56 kg za kilogram prirasta. Budući da su tjelesne mase u pokusnoj skupini bile veće za 2,55%, a konverzija niža, može se preporučiti upotreba ActigenTM-a u krmnim smjesama za hranidbu pilića.