Utjecaj prebiotika, manan-oligosaharida (Actigen TM) na tovne pokazatelje i mortalitet bojlerskih pilića The influence of the prebiotic mannan-oligosaccharides (Actigen TM) on fattening indicators and mortality of broiler chickens - Pintar, Jasna; Janječić, Zlatko; Bedeković, Dalibor; Gazić, Ksenija; Madjeruh, Marija; Duvnjak, Marija, biotehnologinja; Kiš, Goran, agronom (2020)
Cilj rada bio je utvrditi utjecaj dodavanja prebiotika, manan-oligosaharida (ActigenTM) krmnim smjesama na proizvodne rezultate pilića u tovu. U istraživanju je korišteno 300 muških jednodnevnih pilića hibrida Ross 308 koji su slučajnim izborom smješteni u dvije skupine sa šest ponavljanja. Istraživanje je trajalo 38 dana, a podijeljeno je u tri razdoblja. Tijekom istraživanja pilići iz kontrolne skupine hranjeni su 14 dana početnom krmnom smjesom (PPT-1) sa 24,4% SB, 14 dana krmnom smjesom za piliće u porastu (PPT-2) sa 21,0% SB i 10 dana završnom krmnom smjesom ( PPT-3) sa 20,1% SB. Pilići pokusne skupine hranjeni su istim krmnim smjesama, ali s dodatkom ActigenTM-a. U PPT-1 je dodano 800g/t; u PPT-2 400 g/t, a u PPT-3 200 g ActigenTM-a po toni krmne smjese. Prosječne tjelesne mase na kraju istraživanja bile su 2808,86 u kontrolnoj i 2880,42 u pokusnoj skupini, a konverzija krmnih smjesa 1,58 i 1,56 kg za kilogram prirasta. Budući da su tjelesne mase u pokusnoj skupini bile veće za 2,55%, a konverzija niža, može se preporučiti upotreba ActigenTM-a u krmnim smjesama za hranidbu pilića.
The aim of this study was to determine the effect of tha prebiotic mannanoligosaccharides (ActigenTM) in compound feed on production results of broiler chickens. In the study 300 male one-day old chicks hybrid Ross 308, were used randomly placed in two groups of 6 repeats. The research lasted 38 days and was divided into three periods. During the study, chickens from the control group were fed 14 days starter feed mixture (PPT-1) with 24.4% CP, 14 days with feed mixture for growing chickens (PPT-2) with 21.0% CP and 10 days with the final feed mixture (PPT-3) with 20.1% CP. The chickens of the experimental group were fed the same feed mixtures, but with ActigenTM. 800 g/t was added to PPT-1; in PPT-2 400 g/t and 200 g ActigenTM per ton of PPT-3 compound feed. Average body weights at the end of the study were 2808.86 and 2880.42 in the control and experimental group and conversion of compound feed 1.58 and 1.56 kg per kilogram of gain. Since the body weights in the experimental group were higher by 2.55% with lower conversion it could be recommended to use ActigenTM in feed mixtures for broiler chickens.
Bibliografija: 16 jed.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Brojlerski pilići -- Prebiotici -- Manan-oligosaharidi -- ActigenTM