Development of spotted wing drosophila in fruits of two raspberry cultivars Razvoj octene mušice ploda u plodovima dvije sorte maline - Pajač Živković, Ivana; Čirjak, Dana; Mešić, Aleksandar; Duralija, Boris; Lemić, Darija (2020)
Spotted wing drosophila (Drosophila suzukii (Matsumura, 1931)) a polyphagous alien invasive species causes economic damages in cultivation of soft fruits all over the word. It is widespread in Croatia and considering that the economic damage occurred in greenhouse cultivation of soft fruit several years ago, new damage in this production can be expected. The pest development was monitored on 50 overripe fruits of cultivars 'Amira' and 'Sugana' cultivated in greenhouses in Zagreb in 2018 to investigate pest preference for these cultivars and to make a risk assessment in raspberry cultivation. Pest presence was recorded on both cultivars at the same time, and D. suzukii was dominant drosophilid species in development. Significantly more drosophilids as well as individuals of D. suzukii were developed on cultivar 'Amira'. On 'Amira' 373 female and 211 male of D. suzukii developed, while on 'Sugana' 253 female and 142 males developed. Average number of pests per fruit on 'Amira' counted 11.68 and on 'Sugana' 7.9. Drosophila suzukii develops in high populations in the greenhouse production of raspberry cultivars, which poses a serious risk for their cultivation in the study site.
Octena mušica ploda (Drosophila suzukii (Matsumura, 1931)) polifagna je strana invazivna vrsta koja uzrokuje ekonomske štete u uzgoju jagodastog voća diljem svijeta. Štetnik je rasprostranjen u Hrvatskoj i s obzirom da su ekonomske štete u plasteničkoj proizvodnji jagodastog voća zabilježene prije nekoliko godina, mogu se očekivati nove štete u uzgoju bobičastog voća. Razvoj štetnika praćen je na 50 prezrelih plodova sorata ‘Amira’i ‘Sugana’ uzgajanih u plastenicima tijekom 2018. godine u Zagrebu. Cilj istraživanja bio je utvrditi sortnu preferenciju štetnika kako bi se procijenio rizik od njegove pojave u uzgoju maline. Prisutnost štetnika zabilježena je na obje sorte u isto vrijeme, a vrsta D. suzukii bila je dominantna octena muha u uzorkovanim plodovima. Značajno više octenih muha i vrste D. suzukii razvilo se na sorti ‘Amira’. Na sorti 'Amira' ukupno se razvilo 373 primjeraka ženki i 211 primjeraka mužjaka vrste D. suzukii, dok se na sorti 'Sugana' razvilo 253 primjeraka ženki i 142 primjerka mužjaka. Prosječan broj štetnika po plodu maline na sorti 'Amira' iznosio je 11.68, a na sorti 'Sugana' 7.9. Vrsta D. suzukii razvija se u visokim populacijama u plasteničkom uzgoju maline te predstavlja ozbiljnu opasnost za uzgoj maline na području istraživanja.
Bibliografija: str. 85-89.
Abstract ; Sažetak.
Keywords: Octena mušica ploda -- Maline -- Štetnici -- Drosophila suzukii -- Invazivne vrste -- Ekonomske štete