Utjecaj reflektirajuće folije na fizikalno-kemijska svojstva plodova jabuke 'Wilton's ®Red Jonaprince' Influence of reflective groundcover on physico-chemical properties of ''Wilton's ®Red Jonaprince' apples - Skendrović Babojelić, Martina; Keškić, Janja; Vuković, Dominik, agronom; Tomaš, Vesna; Mihaljević, Ines; Šic Žlabur, Jana; Antolković, Ana Marija; Silovski, Željko (2019)
Fizikalno-kemijska svojstva značajan su čimbenik u procjeni kvalitete i tržišne vrijednosti plodova jabuke. U intenzivnoj proizvodnji jabuke teži se primjeni novijih tehnologija u cilju poboljšanja kvalitete ploda. Cilj rada bio je utvrditi utjecaj reflektirajuće folije Lumilys™ na fizikalno - kemijska svojstva plodova jabuke sorte 'Wilton's ®Red Jonaprince' nakon berbe i nakon 18 tjedana čuvanja u uvjetima normalne atmosfere. Reflektirajuća folija postavljena je u nasadu između redova istraživane sorte četiri do šest tjedana prije berbe, a kontrolu su činili redovi bez folije. Plodovi su ubrani u optimalnom roku berbe i potom su analizirani boja, masa i dimenzije plodova, tvrdoća, indeks razgradnje škroba, udio topljive suhe tvari i ukupnih kiselina. Analizom kromatskih vrijednosti prema CIE L*a*b sustavu boja utvrđeno je da su plodovi sa stabala gdje je unutar redova bila postavljena reflektirajuća folija imali veći intenzitet crvene boje, a manji intenzitet zelene boje. Reflektirajuća folija je pozitivno utjecala na tvrdoću, udio topljive suhe tvari i indeks razgradnje škroba. Plodovi koji su čuvani 18 tjedana u uvjetima normalne atmosfere pokazali su nešto veći kalo, manji udio topljive suhe tvari i veću tvrdoću. Reflektirajuća folija Lumilys™ pokazala je pozitivan utjecaj na fizikalno-kemijska svojstva plodova istraživane sorte što upućuje na njen potencijal u postizanju standarda kvalitete plodova jabuka.
Physical and chemical characteristics are a significant factor in assessing the quality and market value of apple fruit. In intensive apple production, new technologies are b eing a pplied t o i mprove t he f ruit q uality. T he a im o f t his work was t o determine influence of the reflective groundcover Lumilys™ on physical and chemical characteristics of apple fruits cv. 'Wilton's ®Red Jonaprince' after harvest and after 18 weeks of storage under normal atmospheric conditions. Reflective groundcover was placed in the plantation between the rows of the examined cultivars, four to six weeks before harvest, and the control was made of non - groundcover rows. The fruits were harvested in the optimal harvesting time and then the color, mass and size of fruits, firmness, starch degradation index, the soluble solids content and total acids were analyzed . By analysis of chromatic values it was found that the products of trees where reflective groundcover was placed within rows had a higher intensity of red color and lower intensity of green color by the CIE L*a*b color system. Reflective groundcover had a positive effect on the significantly higher firmness, the proportion of soluble solids content and the lowest starch degradation index. There was no significant difference in the part of total acids between the treatmants. The fruits that were stored for 18 weeks under normal atmosphere showed a slightly higher loss of fruit weight, lower proportion of soluble solids content and higher firmness. Reflective groundcover Lumilys™ showed a positive effect on physical and chemical characteristics of the fruits of the tested cultivars, which indicates its potential in achieving apple fruits quality standards.
Bibliografija: str. 37-39.
Sažetak ; Abstract.
Keywords: Jabuka -- Plod -- Kvaliteta ploda -- Fizikalno-kemijska svojstva -- Reflektirajuća folija