Ispitivanje prediktivne snage Upitnika za samoprocjenu slušanja (USS) kao instrumenta za probir oštećenja sluha stečenog u odrasloj dobi Testing the predictive power of the Hearing Self-Assessment Questionnaire as an instrument for adult hearing loss screening - Šimić Šantić, Ivana (2020)
Probirni upitnici na stečeno oštećenje sluha kod odraslih pomažu njegovom ranom otkrivanju i predikciji, te opravdavaju upućivanje na dalje audiološke pretrage. U hrvatskom govornom području jedini takav instrument je Upitnik za samoprocjenu slušanja – USS, čije su pouzdanost, valjanost i probirna svojstva već opisane, međutim – nije provjeren njegov prediktivni potencijal. Cilj ovog rada bio je utvrditi koliki je potencijal USS-a za predikciju postojanja stečenog oštećenja sluha kod odraslih osoba, prema zakonskom kriteriju postojanja oštećenja sluha pri prosječnom pragu čujnosti boljeg uha za govorne frekvencije jednakom ili većem od 25 dB. Zato je primijenjena binarna logistička regresijska analiza s kriterijskom varijablom, koja označava pripadnost grupi čujućih ili slušno oštećenih osoba i s rezultatima USS-a kao kontinuiranim prediktorom. U istraživanju su sudjelovale 124 punoljetne osobe, u dobi od 24 do 88 godina. Statistički značajni rezultati binarne regresijske analize potvrđuju da USS omogućuje visoku točnost predviđanja (ne)postojanja stečenog oštećenja sluha. Visoka vjerojatnost točne klasifikacije ispitanika USS-om, od čak 80,6 %, upućuje na vrijednost samoprocjene kao probirne opcije. Ovakvi rezultati dodatno opravdavaju njegovu kliničku primjenu, odnosno usmjeravanje na specijalistički audiometrijski pregled onih pojedinaca kod kojih postoji statistički opravdan rizik gubitka sluha.
Screening questionnaires on acquired hearing loss in adults allow its early detection and prediction, and justify reference to further audiological examinations. The only such instrument in Croatian language is the Hearing Self-Assessment Questionnaire – HSAQ, whose reliability, validity and screening properties have already been described. However, its predictive potential has not been tested yet. The aim of this paper was to determine the potential of the HSAQ to predict the existence of acquired hearing loss in adults. For this purpose, a binary logistic regression analysis was applied with a criterion variable indicating belonging to a normal hearing group or a group with impaired hearing, with HSAQ scores as a continuous predictor. The study included 124 participants between 24 and 88 years of age. The statistically significant results of the binary regression analysis confirm that the HSAQ has a high accuracy in predicting the (non) existence of acquired hearing loss. The high probability of accurate classification of participants by HSAQ (80.6%) indicates the value of self-assessment as a screening option. These results provide further justification for clinical application of HSAQ, which can be useful in deciding whether adult clients should be referred to audiological evaluation due to reasonable suspicion of hearing loss.
Bibliografija: 27 jed.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Oštećenje sluha -- Stečeno oštećenje sluha -- Samoprocjena -- Probir -- Predikcija