Utjecaj orijentacije na mehanička svojstva kod taložnog očvršćivanja - Kutnjak-Mravlinčić, Suzana (Array, 2020)
U industrĳi obuće, sve je veća pozornost na dizajnerski oblikovane potpetice. Ali taj dizajn uključuje mogućnost proizvodnje složene geometrĳe, personaliziranih potpetica male mase i ako je moguće jeftinu izradu. Tehnologĳa koja omogućuje i obuhvaća navedeno je aditivna proizvodnja (e. additive manufacturing - AM). Jedna od AM niskobudžetnih tehnologĳa i uređaja je postupak taloženog očvršćivanja (e. fused deposition modeling - FDM). U FDMu se proizvod izrađuje sloj po sloj, s različitim oblicima i gustoćom unutrašnjih ispuna što omogućuje izradu složenih geometrĳa i malu masu. Tĳekom hodanja potpetica je opterećena odozgo pritisnom silom same težine osobe, dok je bočno izložena savĳanju i udarnom opterećenju. Uzimajući u obzir dizajn same potpetice, potrebno je pravilno orĳentirati proizvod u radnom prostoru stroja, jer orĳentacĳa utječe na mehanička svojstva. U ovom su radu provedena ispitivanja savojnih svojstava kod dvĳe različite orĳentacĳe s obzirom na proizvodnju stvarne potpetice i njene primjene. Nadalje, načinjena je analiza parametara prerade (debljina sloja, gustoća ispune i temperatura ispisa) kako bi se utvrdio njihov utjecaj na savojna svojstva u te dvĳe orĳentacĳe.