Baropodometrija stopala u odnosu na težinu tijela - Mijović, Budimir, inženjer strojarstva; Lencur, Suzana (2019)
Baropodometrijom se mjerio tlak stopala na površinu tijekom stajanja. Čovječje stopalo prilikom kontakta s podlogom po kojoj se giba uzrokuje silu reakcije. Pomoću plantografa i pur pjene mjerila se dužina stopala te pritisak i sile koje se javljaju između stopala i površine. Istoimeni uređaj našao je veliku primjenu u erogonomiji prvenstveno kod izrade standardnih uložaka za obuću. U cilju što vjernije izrade ortopedskih uložaka i cipela, stopalo ostavlja otisak sa posebno naglašenim uporišnim točkama. U radu je izvršena usporedba pritiska normalnog i deformirang stopala kod muškaraca i žena u odnosu na težinu njihovih tijela. Analizom je dobiveno da deformirano stopalo proizvodi sveukupno veći tlak plantarnog tkiva od normalnog stopala. To djelomično pojašnjava teškoće i nepravilnosti u hodu s kojima se ljudi svakodnevno susreću. Ovim istraživanjem ispitanicima se mjerila težina, visina te površina stopala kod 10 muškaraca i 10 žena sa zdravim i deformiranim stopalom. Nadalje, mjerilo se sila i tlak koje stopalo proizvede hodajući. Promatrajući uporište točke na koje se stopalo oslanja došlo je do zaključka da osobe sa većom težinom proizvedi veći tlak stopala, stvaraju veću silu na podlogu, neovisno o spolu pojedinca. U nadi da će ovo istraživanje pridonijeti večoj proizvodnji ergonomske obuće da bih smanjili opterećenje stopala jer oni su ipak "naši mali nosači velikog tereta".
Bibliografija: 7 jed.
Sažetak.
Keywords: Baropodometrija -- Biomehanika -- Fiziologija stopala