Primjena 3D skenera u funkciji digitalne antropometrije stopala : (FootSABA 3D Foot Scanner) - Baksa, Sarajko (Array, 2019)
Personalizacija dimenzija i oblika obuće od iznimnog je značaja i u današnje vrijeme od strane interdisciplinarnih struka (medicinske, obućarske, ergonomske ...) priznata kao vitalno važna, glede toga jer pogrešno izvedena obuća neminovno rezultira s neželjenim patološkim stanjima stopala. Cilj ovog istraživanja bio je znanstveno utvrditi primjenu automatizirane 3D digitalizacije prostorne antropometrijske izmjere stopala u odnosu na učestalost pogrešno odabrane obuće na temelju tradicionalnih metoda izmjere i odabira. Među ispitanim entitetima, podjednako muškog i ženskog spola utvrđeno je da više od dvije trećine osoba nosi obuću koja ergonomski nije odgovarala temeljnim antropometrijskim izmjerama obuće, kako u širini, tako ni u duljini njihovih stopala. Postoje medicinski dokazi da je nošenje neodgovarajuće obuće usko povezano s bolovima i ranama u stopalima, a trajnim nošenjem i patološkim promjenama stopala, kao primjerice deformacijom stopala i nožnih prstiju. Tradicionalne metode determiniranja morfologije stopala u svom opsegu uzimanja mjera nisu dovoljne da točno definiraju oblik i veličinu, za razliku od suvremenog pristupa uporabe 3D skenera i digitalnih metoda izmjera 3D virtualnih modela, koji su u mogućnosti iznimno precizno i brzo personalizirati veliki broj antropometrijskih podataka morfologije stopala.