Toplinska stabilnost i plinoviti produkti razgradnje goveđe kože za izradu vatrogasne čizme - Flinčec Grgac, Sandra (Array, 2019)
U radu su ispitana svojstva otpornosti na zapaljenje i širenje plamena dvaju uzoraka vatrootpornih goveđih koža te njihova otpornost na djelovanje topline uz praćenje plinovitih produkata koji se javljaju prilikom toplinske razgradnje. Uzorci su podvrgnuti termogravimetrĳskoj analizi (TGA) uz praćenje plinovitih produkata razgradnje (TG-IR) tĳekom dekompozicĳe. S obzirom na rezultate gorivosti zaključeno je da ispitivani uzorci glatke goveđe kože pokazuju zadovoljavajuću stabilnost na djelovanje plamena i topline, dok je perforirana brušena vatrootporna koža s umjetnim licem djelomično pougljenila i skupila se u području neposrednog dodira s plamenom. Oba uzorka pokazuju slično ponašanje tĳekom TGA, no razlike su uočene prilikom analize plinovitih produkata razgradnje.