Maternal microbiome during pregnancy and their impact on the canine microbiome in neonates a review - Zakošek, Maja; Mrkun, Janko (2020)
The long-standing hypothesis that the neonatal microbiome is acquired during and after birth has been challenged by recent studies in humans using advanced molecular technologies, which identified bacteria and bacterial DNA and RNA in amniotic fluid, placenta, and meconium. Similar studies have recently been conducted on canine neonates, giving a description of the gut microbiota of newborn puppies and a comparison of different types of parturition on theirdevelopment. In this review, we summarize the current knowledge of microbiome and microbial alterations in the canine gut, vagina and oral cavity throughout pregnancy, and their effects on the microbiome of the placenta and the meconium in neonatal puppies. We further compare the microbiome knowledge gained in the last decade on human neonates and draw parallels with canine pregnancy and the neonatal microbiome.
Dugotrajnu hipotezu da se neonatalni mikrobiom stječe tijekom i nakon rođenja izazvale su nove studije na ljudima koje su identificirale bakterije, bakterijski DNK i RNK u plodnoj vodi, placenti i mekoniju naprednim molekularnim tehnologijama. Isto je nedavno otkriveno i u novorođenih pasa gdje su prve studije opisale crijevnu mikrobiotu novorođenih psića i usporedbu različitih vrsta porođaja na njegov razvoj. U ovom preglednom članku, dajemo sažetak trenutnih spoznaja o mikrobiomu i promjenama mikroorganizama u crijevima, vagini i usnoj šupljini tijekom gravidnosti kuja koje utječu na mikrobiom placente i mekonija novorođenih psića. Nadalje, uspoređujemo saznanja o mikrobiomu stečena tijekom posljednjih deset godina na ljudskoj novorođenčadi i povlačimo paralele s psećom gravidnosti i neonatalnim mikrobiomom.
Bibliografija: 69 jed.
Summary ; Sažetak.
Keywords: Psi -- Neonatologija -- Porođaj -- Štenci -- Mikrobiota